За Тоника

Историята на „Тоника Тий“ започва през 1997 г., когато е основана от инж. Веско Пипев – първоначалният фокус на дейност пада ексклузивно върху български билки, вписани в Червената книга като редки и защитени видове, а впоследствие прераства в едно безкрайно увлечение по богатството на растителната природа на България. По пътя към опознаване света на билките, в частност популяризирането, запознаването със значимостта и култивирането на Мурсалския (още Пирински) чай, огромния си принос дава доцент д-р Люба Евстатиева към катедра Ботаника на БАН. Проучвания и опити, простиращи се от България през Албания, Турция, Русия и САЩ до Китай, текат в продължение на четири години преди да се стигне до полагане на основите на компанията, с която се запознавате днес.

„Тоника“ излиза на пазара с началото на новото хилядолетие с двата си основни продукта, най-широко разпознаваеми и до днес – Мурсалски чай (Sideritis Scardica) и Златен корен (Rhodiola Rosea). Двете, непознати за широката публика до момента билки, предизвикват интерес не само в България, но и в чужбина. Тогава, под марката „Тоника“, компанията обикаля различни престижни изложения и презентации, благодарение на които печели и най-лоялните си клиенти, продължаващи да бъдат част от семейството и до днес – 20 години по-късно.

Говорейки за семейство – „Тоника“ е точно това, дори отвъд „естрадния“ прочит на името. Ръководи се като семеен бизнес и се менажира в унисон с ценностите на семейството на Мария и Веско Пипеви, в чийто своеобразен дом винаги се намира място за още един нов член. Това, което отличава и прави „Тоника“ толкова устойчива на времето, са независимостта, индивидуалният и личен подход към всеки нов клиент, проект и идея, безкомпромисното качество, постигнато съгласно най-добрите традиции в сферата и постоянството, без което всичко останало би се обезсмислило.

През 2008 г. компанията добавя още 12 продукта към портфолиото си, като залага на изпитани и добре познати български билки – Жълт Кантарион (Hypericum Perforatum), Зърнастец (Frangula Alnus), Каркаде (Hibiskus Sabdarifa), Лайка (Matricaria), Липа (Tilia Cordata), Майчин лист (Cassia Senna), Маточина (Melissa Officinalis), Мащерка (Thymus Vulgaris), Мента (Mentha Piperita), Мечо грозде (Arctostaphylos Uva-ursi), Риган (Origanum Vulgare) и Шипка (Rosa Cannina) – повече за продуктите ще намерите ТУК. За разлика от Мурсалския чай и Златния корен, които се разпространяват в аптечната мрежа, дванайсетте вида филтърен билков чай са далеч по-достъпни – могат да бъдат открити свободно и в хранителни вериги, ресторанти и отбрани хотелски вериги.

През 2015 г. екипът се захваща с поредно ново и амбициозно начинание, подтикнат от вярата си в чудотворните свойства на билките и натуралните масла – по този начин Ароматерапията се превръща в неизменна част от съвременния облик на „Тоника“, а ароматерапевтичните продукти сред най-търсените. Разгледайте всички ТУК.

През 2012 г. България е най-големият производител на лавандула в света, наред с Франция.

Освен върху собствената си продуктова гама, екипът на „Тоника“, от 2020 г. официално „Тоника Тий“, има щастието и привилегията да разработва, съвместно с колеги, чайове и различни билкови продукти, които да обикалят Европа и света. Повече за резултатите от тези колаборации ще откриете илюстрирано ТУК.

„Тоника Тий“ разполага с модерно оборудвана производствена база, отговаряща на всички европейски изисквания, както и международните серии от изградени стандарти ISO 9001:2015 и НАССР. Разположен в подножието на Западните Родопи, само на 28 км от Велинград, 118 км от София и 73 км от Пловдив, цехът за преработка и пакетаж е отворен за посещения и демонстрации за всеки, който иска да се докосне и да опознае света на билките, света на „Тоника Тий“ – научете повече ТУК.

Производствена база, с. Варвара (Пазарджик)

С над 20-годишна история, една от водещите компании за билкопроизводство на българския пазар постепенно и устойчиво разширява полето си на дейност, като същевременно се стреми да достави максимално качествено преживяване на клиентите си.

Към момента „Тоника“ работи по разширяването и усъвременяването на продуктовата си гама, стреми се с всеки изминал ден да прави производството си все по-устойчиво, а изживяването на всеки клиент – все по-качествено и удовлетворяващо!

Предстои цялостен ребранд, както и нови продуктови предложения в следващата година.

Благодим на всички, които ни се доверяват и ни подкрепят през годините от създаването на „Тоника“ насам. За нас е чест да сте част от семейството ни!

Мария и Веско Пипеви